Wall of fame

Sancta Maria Mavo - fase 2

Zes jaar na het eerste gebouw hebben we nu het Hoofdgebouw mogen verbouwen. Het kenmerkende gebouw uit 1958 is geheel gerenoveerd met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en voldoet als eerste school in 's-Hertogenbosch aan de BENG-eisen. Daarmee is het ruim zestig jaar oude gebouw helemaal klaar voor de toekomst!

Nieuw in een oud jasje

Het bestaande gebouw uit 1958 waar de Sancta Maria Mavo al sinds oprichting in is gehuisvest was aan een opfrisbeurt toe. Samen met de school hebben we de gemeente kunnen overtuigen om het gebouw energetisch maximaal te verduurzamen. Dat heeft geresulteerd in het eerste BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) schoolgebouw van 's-Hertogenbosch.

De grootste aanpassingen zijn onderhuids aangebracht. De gehele gebouwschil is (na-)geisoleerd met nieuwbouweisen en er is 3-voudig glas toegepast. Daarnaast is het gebouw van het gas af en zijn nieuwe installaties zeer energiezuinig (warmtepomp, lage termperatuurverwarrming, warmte-terugwinning) en voor een groot deel zelfvoorzienend door de PV-panelen op de daken.

Adriaan Verheij (Voss Architecture)

'Het is bijzonder om dit gebouw met behoud van karakter compleet te verduurzamen en energetisch beter te maken dan een gemiddelde nieuwbouw school.'

Karakter

De bestaande opzet van de school was helder; een gang en klaslokalen. Deze opzet is gehandhaafd maar in deze structuur zijn multifunctionele leercentra toegevoegd. Op de verdieping is dit een spectaculaire tot de kap opengewerkte ruimte geworden op de plek waar eerder twee lokalen waren.

Waar mogelijk zijn ook de oorspronkelijke materialen (her)gebruikt en zichtbaar gemaakt. De bestaande spanten zijn over de gehele zolder zichtbaar gemaakt en de bestaande trappen hebben een facelift gehad. De gangen hebben weer een tegelvloer gekregen als moderne variant van de originele, al eerder verwijderde, gangvloer. In de gangen zijn ook diverse nieuwe openingen in de gevel gemaakt waardoor dit lichte en prettige ruimtes zijn geworden.

Leeromgeving

De leerlingen en docenten hebben in het hele traject centraal gestaan om een zo optimaal mogelijk leeromgeving te realiseren. Hierin zijn de richtlijnen volgens Frisse Scholen klasse B gevolgd. Het klimaat is gezond en goed regelbaar door het aanbrengen van moderne ventilatiesystemen. Maar ook akoestiek en geluidsisolatie zijn aangepakt volgens de nieuwste richtlijnen.

Daarnaast zijn de ruimtes licht door toepassing van veel glas en waar nodig voldoende automatische zonwering. De toegepaste kleuren en materialen zijn veelal gedempt qua tint, maar geven karakter en rust aan de school.

Kortom, de Sancta Maria Mavo is een school waar we trots op zijn!

Gerelateerde projecten