The best of

Passiefwoning Houten

In het buitengebied van Houten hebben we deze 'passiefwoning' mogen ontwerpen. In het ontwerpproces zijn energiezuinigheid en duurzaamheid de rode draad geweest, maar bleef het woongenot altijd het uitgangspunt.

Oriƫntatie

Cruciaal in het principe van het passiefhuis is de zonoriƫntatie. Om de woning in de winter zoveel mogelijke passieve (zonne)energie te laten gebruiken dient er veel glas op het zuiden georienteerd te worden.In dit geval leende de kavel zich hier uitstekend voor.

In de zomer dient er uiteraard goede zonwering voorzien te worden om warmte in de woning te voorkomen. Dit is voorzien door middel van ruimte overstekken en beweegbare zonwering.

Verschillende gezichten

Door het energetische concept en de specifieke locatie heeft de woning twee gezichten gekregen. De noordzijde, gelegen aan een doorgaande weg, is vormgegeven als een zeer goed geisoleerde bakstenen wand met maar enkele kozijnen.

De zuidzijde is vrijwel helemaal open en is opgebouwd uit kozijnen. Het verschil in uitstraling wordt versterkt door het bijzondere gekromde groendak. Door het dak 1 graad per meter op te laten lopen ontstaat er binnen een hoge woonkamer met entresol.

Adriaan Verheij (Voss Architecture)

'Ons streven is om elk bouwwerk zo te ontwerpen dat het, eventueel in de toekomst, energieneutraal kan zijn.'

Groendak

Het groene sedumdak van de woning geeft op een een moderne en ecologische manier invulling aan de stedenbouwkundige eis voor een kapvorm. Het is een van de weinige zadeldaken die geheel als sedumdak zijn vormgegeven.

De textuur en verschillende kleurnuances gedurende de seizoenen maakt het tot een prachtig element dat zich prima voegt in de landelijk omgeving van de woning.