The best of

House of Dialogue

In een voormalige chocoladefabriek midden in Bussum hebben we een fantastische kantoor en opleidingscentrum mogen ontwerpen. In alles staat hier ontmoeting centraal. Welkom bij House of Dialogue!

Openheid

Het pand is onderdeel van het Bensdorp fabriekscomplex midden in Bussum. Bij binnenkomst opent zich direect de ruime lobby. Deze ruimte werkt als een plein waaraan de verschillende functies zijn gelegen. De koffiebar is hier als ontmoetingspunt centraal in geplaatst als de plek voor een kort overleg of gesprekje met collega of bezoeker.

De toegevoegde houten volumes verdelen de grote ruimte in specifieke plekken en functies. In deze volumes zijn de noodzakelijke ondersteunende functies ondergebracht. Door het vele glas en de open ruimtes op de begane grond is iedereen zichtbaar en wordt samenwerken gestimuleerd.

Karakter

Bij het eerste bezoek was het direct duidelijk dat de openheid en karakteristieke (constructie) elementen in het ontwerp gehandhaafd moesten blijven. Vooral de staalconstructie midden in de ruimte sprong direct in het oog. De bestaande bouwkundige structuur is geheel behouden en de nieuwe functies zijn daar op een logische manier ingepast.

De enige grote ingreep was het toevoegen van de bestaande, niet bruikbare kelder aan de ruimte door het maken van een groot videgat met tribunetrap midden in de centrale ruimte

Bert Voss (Voss Architecture):

'De ruimtelijkheid van dit plan is zo prettig, die moet je eigenlijk gewoon zelf beleven'

Duurzaamheid

De uitdaging was het karakter en de originele elementen zoveel mogelijk bewaren en er toch een werkruimte anno 2022 van te maken. Veel ingrepen zijn niet zichtbaar maar hebben wel veel effect. Zo is de gehele buitenschil van het pand voorzien van een isolerende voorzetwand en nieuw kozijnen. Daarnaast is de kelder geheel geisoleerd, is overal vloerverwarming aangebracht en zorgt een modern WTW ventilatiesysteem voor een comfortabel binnenklimaat.

Akoestiek

Grote open ruimtes zijn mooi en karakteristiek maar in gebruik (zeker met groepen) vaak lastig, voornamelijk qua akoestiek en spraakverstaanbaarheid. De verschillende ruimtes hebben diverse akoestische voorzieningen gekregen afgestemd op het gebruik en de vorm en grootte van de ruimte.

Aan de plafonds van de cursusruimtes zijn akoestische eilanden gemonteerd waar ook de installatie in is verwerkt. In de open ruimtes zijn de toegevoegde volumes bekleed met akoestische houten panelen en is een akoestisch spuitplafond toegepast. Ter plekke van overlegplekken zijn gependelde akoestische schijven gehangen.

Multifunctioneel

De twee grote cursusruimtes zijn zo ontworpen dat er een grote verscheidenheid aan activiteiten kan plaatsvinden. Van presentatie tot brainstorm en groepsgesprekken in verschillende groepsgroottes. Hiervoor worden verschillende zitvormen gebruikt.

De verschillende opstellingen zijn met industriƫle belijningen afgetekend op de gevlinderde betonvloer die in het hele pand is aangebracht. Voor de informele zitplekken zijn custom zitzakken gemaakt van gebruikte cacaobonenzakken. Een subtiele herinnering aan het vroegere gebruik van de fabriek

Gerelateerde projecten